Respektowanie zasad etycznych w pracy zawodowej pielęgniarek - Kostrzanowska, Zofia; Małek, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Zasady etyczne są swego rodzaju drogowskazami, które pomagają człowiekowi w dokonywaniu, słusznych pod względem moralnym, wyborów zarówno w pracy zawodowej, jak i w życiu osobistym. Reguły te nabierają szczególnego znaczenia w pracy pielęgniarki, a więc w tej profesji, w której naczelną dewizą jest „służba życiu i zdrowiu ludzkiemu”. Ten szczególny rodzaj „służby”, a więc towarzyszenie człowiekowi w ciągu jego życia, zarówno w zdrowiu, jak i chorobie, wymaga nie tylko wysokich kwalifikacji zawodowych, lecz także właściwych postaw i zachowań moralnych. Stąd też zasadność nie tylko deontologicznych regulacji owych zachowań, lecz także podejmowania badań dotyczących respektowania zasad etycznych w pracy zawodowej pielęgniarek. Cel pracy. Celem badań było poznanie wiedzy pielęgniarek na temat zasad etycznych i stopnia ich respektowania w pracy zawodowej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na podstawie metody sondażu diagnostycznego i techniki ankietowej. Materiał empiryczny zgromadzono za pomocą autorskiego narzędzia badawczego, którym był kwestionariusz ankiety. Próbę badawczą stanowiła 100-osobowa grupa pielęgniarek pracujących w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Łukowie. Wyniki i wnioski. Większość badanych pielęgniarek (93,0%) posiada wiedzę na temat zasad etycznych, ale tylko 76,0% przestrzega ich pracy zawodowej, w której kierują się głównie zasadą: odpowiedzialności (91,0%), szacunku dla osoby (86,0%) i czynienia dobra (80,0%). Analiza statystyczna wykazała istotną zależność między znajomością zasad etycznych a miejscem pracy respondentek (p = 0,0005).