Wpływ umieszczenia chorego z chorobą Alzheimera w ośrodku pobytu dziennego na samopoczucie opiekuna - Wojcierowska, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Zdiagnozowanie choroby Alzheimera u jednego z członków rodziny rodzi konieczność adaptacji całego systemu, jaki ona tworzy. Z upływem lat zakres oraz ciężar opieki zwiększają się. Działania opiekuńczo-pielęgnacyjne są wyczerpujące, wymagają sił fizycznych, odporności psychicznej i cierpliwości. Elementem wsparcia dla opiekunów może być tworzenie ośrodków pobytu dziennego dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Cel pracy. Celem pracy jest określenie, czy umieszczenie chorego w ośrodku dziennego pobytu ma rzeczywisty wpływ na samopoczucie dawcy opieki, a kontakt z pracownikami tychże instytucji przynosi opiekunom wymierne korzyści. Materiał i metody. Grupę badawczą stanowiło 35 opiekunów osób dotkniętych chorobą Alzheimera z ośrodków w Bydgoszczy, Łodzi i Warszawie. Do badania wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa oraz posłużono się metodami statystycznymi. Wyniki i wnioski. Umieszczenie chorego z chorobą Alzheimera w ośrodku pobytu dziennego ma istotny wpływ na samopoczucie jego opiekuna. Kontakt z fachowym personelem pozwala nie tylko na uzyskanie wiadomości z zakresu pielęgnowania i postępowania z osobą chorą, ale jest też elementem wsparcia psychicznego.