Wybrane elementy kształcenia praktycznego w opinii studentów pielęgniarstwa - Walas, Lilla; Fidecki, Wiesław; Adamska-Kuźmicka, Iwona; Sadurska, Agnieszka; Wysokiński, Mariusz; Czekirda, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Umożliwienie studentom wyrażenia swych sądów dotyczących zadowolenia z kształcenia zawodowego jest jednym z ważnych elementów oceny procesu kształcenia dokonywanym przez nauczycieli. Stanowi to istotny element monitorowania jakości kształcenia. Cel pracy. Poznanie opinii studentów studiów I stopnia na kierunku pielęgniarstwo, dotyczących realizacji pierwszych zajęć praktycznych w warunkach szpitalnych. Materiał i metody. W badaniach wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki badań poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem testu chi-kwadrat. Wyniki i wnioski. Stwierdzono, że poziom zadowolenia studentów z realizacji procesu kształcenia zawodowego w ramach zajęć praktycznych z podstaw pielęgniarstwa utrzymuje się na poziomie średnim. Pierwsze zajęcia praktyczne dały studentom pielęgniarstwa w większości możliwość pozytywnej weryfikacji decyzji o wyborze zawodu.