Analiza kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych na północno-wschodnim Mazowszu - Palczewska, Alicja (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Stowarzyszenie Pielęgniarek i Położnych na Rzecz Promocji Zawodu i Praw Kobiet OAZA zrealizowało w 2007 roku współfinansowany przez Unię Europejską oraz budżet państwa projekt: „Kształcenie podyplomowe dla pielęgniarek i położnych”. Z bezpłatnych szkoleń skorzystało 116 pielęgniarek i położnych. Cel pracy. Celem pracy było dokonanie oceny jakości kształcenia podyplomowego oraz czynników motywujących do podejmowania czynnego uczestnictwa w szkoleniach. Materiał i metody. Do przeprowadzenia badań zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystanym autorskich kwestionariuszy ankiety. W ocenie czynników motywacyjnych wzięło udział 179 osób, natomiast w ewaluacji jakości kształcenia 116. Wyniki i wnioski. W pracy przedstawiono analizę czynników motywacyjnych osób chętnych do uczestnictwa w różnych formach szkoleń podyplomowych, a także dokonano oceny jakości kształcenia na podstawie ankiet ewaluacyjnych, wypełnionych przez uczestników po ukończeniu kursów. Wyniki badań wskazują na różne rodzaje motywacji do podnoszenia kwalifikacji zawodowych przez pielęgniarki i położne. Istotna jest także ocena realizacji szkoleń, a przedstawiony materiał badawczy może posłużyć organizatorom kształcenia jako pomysł do wykorzystania narzędzi do oceny jakości podejmowanych działań.