Pielęgniarskie modele podejmowania decyzji - Kosicka, Bogumiła; Ksykiewicz-Dorota, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
W nowoczesnych założeniach opieki pielęgniarskiej podkreśla się potrzebę zwiększenia odpowiedzialności i autonomii zawodowej pielęgniarki. W praktyce pielęgniarskiej autonomia rozumiana jest jako uprawnienie do samodzielnego podejmowania decyzji związanych z opieką nad pacjentem i ponoszeniem odpowiedzialności za swoje działania. Podejmowanie decyzji jest podstawą obecnej i przyszłej praktyki pielęgniarskiej, stąd istotne wydają się badania tego procesu. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie modeli podejmowania decyzji w praktyce pielęgniarskiej na podstawie piśmiennictwa. W niniejszej pracy przedstawiono najbardziej istotne z punktu widzenia pielęgnowania modele podejmowania decyzji. W badaniach wykazano, że opisywane w piśmiennictwie podejmowanie decyzji w praktyce pielęgniarskiej można grupować w dwóch ogólnych kategoriach. Pierwsza grupa to racjonalny liniowy, stopniowy, naukowy proces podejmowania decyzji i druga - opisywana jako intuicyjna, refleksyjna aktywność bazująca w dużej mierze na cechach osobowości decydenta. Na podstawie analizy piśmiennictwa można wyróżnić następujące modele podejmowania decyzji pielęgniarskich: - model analityczny; - model przetwarzania informacji (hipotetyczno-dedukcyjny); - model proceduralny; - model intuicyjny; - model analityczno-intuicyjny. Podejmowanie decyzji wymaga zarówno analitycznego, jak i intuicyjnego modelu decydowania w zależności od rodzaju sytuacji pielęgniarskiej i etapu procesu podejmowania decyzji.