Rola personelu opiekuńczego w zapewnieniu właściwego odżywienia pacjenta z demencją starczą hospitalizowanego w placówce opieki długoterminowej - Babiarczyk, Beata; Kolonko, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
U ludzi starszych znacząco wzrasta ryzyko niedożywienia. Różne czynniki medyczne, socjalne i środowiskowe mogą wpłynąć na zmiany metabolizmu i wchłaniania i spowodować utratę wagi. Niedożywienie białkowo- kaloryczne, które jest najpowszechniejszą formą niedożywienia u ludzi starszych, to powód osłabienia systemu immunologicznego, zwiększonej zapadalności na zapalenie płuc czy powstawania odleżyn, a wszystkie te czynniki razem lub osobno mogą z kolei być powodem zwiększonej śmiertelności w tej grupie chorych. Pacjenci chorujący na demencję są w grupie wysokiego ryzyka powstania niedożywienia. Celem pracy było wskazanie, które z czynników psychosocjalnych mogą pomóc w utrzymaniu właściwego stanu odżywienia chorych na demencję. Odpowiednia organizacja posiłków, pomoc chorym dementywnym przy ich spożywaniu, a także zapewnienie odpowiedniej, miłej atmosfery przy stole, odgrywają bardzo dużą rolę w poprawieniu stanu odżywienia tych chorych. Aby w porę podjąć odpowiednie działania w celu zapobiegania niedożywieniu, personel opiekuńczy powinien mieć odpowiednią wiedzę i umiejętności oraz traktować każdego pacjenta indywidualnie, pamiętając, że jest on całością psychofizyczno-społeczną.