Wiedza o schorzeniach nowotworowych narządów kobiecych i postaw kobiet wobec badań profilaktycznych - Woźniak, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Liczba zachorowań na raka narządów kobiecych i raka piersi w ostatnim czasie wykazuje tendencję wzrostową. Niepokojące jest to, że na nowotwory złośliwe chorują coraz młodsze osoby. Wiedza na temat chorób nowotworowych piersi i narządów kobiecych oraz wykonywanie badań profilaktycznych są jednymi z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju choroby. Bezpośrednim miernikiem skuteczności wczesnego wykrywania chorób nowotworowych jest czas, który upływa od zauważenia przez chorego pierwszych objawów choroby do zgłoszenia się na badania i rozpoczęcia procesu leczenia. Cel pracy. Celem pracy było poznanie wiedzy na temat chorób nowotworowych narządów kobiecych i postaw wobec wykonywania badań profilaktycznych. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 losowo wybranych kobiet. Do przeprowadzenia sondażu wykorzystano specjalnie opracowany, autorski kwestionariusz ankiety zawierający 27 pytań dotyczących danych społeczno-demograficznych, programu wczesnego wykrywania raka piersi i raka szyjki macicy, wykonywania badań profilaktycznych oraz ogólnej wiedzy na temat chorób nowotworowych narządów kobiecych. Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki wykazały, że wiedza kobiet na temat przyczyn powstawania chorób nowotworowych piersi, narządów kobiecych i objawów tych chorób jest mała. Postawy kobiet wobec profilaktycznych badań piersi i narządów kobiecych są zróżnicowane. Kobiety zdecydowanie najczęściej wykonują badania ginekologiczne. Mniej kobiet poddaje się badaniom cytologicznym szyjki macicy. Badania piersi są wykonywane tylko przez co drugą kobietę. Kobiety, szczególnie najmłodsze, nie mają nawyku samobadania piersi. Poziom akceptacji przez kobiety programu wczesnego wykrywania raka piersi i raka szyjki macicy finansowanego przez NFZ jest bardzo wysoki. Konieczna jest edukacja społeczeństwa w zakresie profilaktyki chorób nowotworowych. Należy zwrócić uwagę na edukację i profilaktykę zdrowotną młodzieży.