Typy zachowań i przeżyć w pracy w grupie pielęgniarek - Andruszkiewicz, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Praca zawodowa jest ważnym obszarem w życiu współczesnego człowieka. Może być źródłem satysfakcji i pozytywnych doświadczeń, ale może też budzić frustrację i wpływać negatywnie na zdrowie. Cel pracy. Analiza indywidualnych wzorców zachowań i przeżyć związanych z pracą w grupie pielęgniarek. Materiał i metody. Badaniami objęto 242 pielęgniarki zatrudnione w bydgoskich szpitalach. Respondentki różniły się: wiekiem, wykształceniem, stażem pracy oraz typem oddziału, na którym były zatrudnione. Typy zachowań i przeżyć badano za pomocą kwestionariusza AVEM. Wyniki i wnioski: 1. Badana grupa pielęgniarek różni się od ogólnopolskiej próby kobiet w zakresie zaangażowania zawodowego i emocjonalnego stosunku do pracy. 2. Uzyskane wyniki przedstawiają nie tylko zależności teoretyczne, ale wskazują na obszar ich zastosowania w praktyce.