Zajęcia praktyczne w opinii studentów na przykładzie studiów I stopnia kierunku pielęgniarstwo Akademii Medycznej w Lublinie - Walas, Lilla; Adamska-Kuźmicka, Iwona; Czekirda, Marta; Sadurska, Agnieszka; Wysokiński, Mariusz; Fidecki, Wiesław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Pierwsza konfrontacja z przyszłą pracą zawodową podczas zajęć praktycznych w szpitalu ma duże znaczenie dla studentów pielęgniarstwa. Cel badań. Poznanie opinii studentów studiów I stopnia kierunku pielęgniarstwo na temat zadowolenia z realizacji pierwszych zajęć praktycznych w warunkach szpitalnych w ramach przedmiotu: podstawy pielęgniarstwa. Materiał i metody. Badaniami objęto 119 studentów II roku Wydziału Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu Akademii Medycznej w Lublinie. W badaniach wykorzystano ankietę autorską. Wyniki i wnioski. Analiza materiału badawczego pozwoliła stwierdzić, że studenci czerpią najwięcej satysfakcji z wykonywania czynności instrumentalnych, a najmniej zadowolenia daje im realizacja czynności opiekuńczo-pielęgnacyjnych. Pozytywnym efektem tych zajęć było utwierdzenie się przez zdecydowaną większość studentów w wyborze kierunku kształcenia.