Wiedza położnic na temat karmienia piersią - Cierpka, Anna; Żuralska, Regina; Olszewski, Jarosław; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Karmienie piersią jest jedynym z najzdrowszych sposobów żywienia noworodków, niemowląt i małych dzieci. Prowadzone od kilku lat działania na rzecz ochrony karmienia naturalnego spowodowały, że matki mają większą motywację do podjęcia tego typu karmienia. Cel pracy. Celem badań była ocena stanu wiedzy położnic na temat karmienia piersią. Materiał i metody. Badaniami objęto 103 położnice hospitalizowane na Oddziale Położniczym Szpitala Morskiego im. PCK w Gdyni w styczniu i lutym 2006 roku. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Techniką badawczą była ankieta audytoryjna. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. Dla większości ankietowanych kobiet karmienie piersią jest naturalną potrzebą i stanowi ważny element więzi emocjonalnej z nowo narodzonym dzieckiem. Zdecydowana większość kobiet (99,01%) uważa naturalny pokarm za korzystniejszy. Dla 99,02% ankietowanych priorytetem karmienia piersią jest zdrowie dziecka. Ponad połowa kobiet zna wpływ karmienia piersią na zdrowie dziecka. Tylko niewielki odsetek (33%) kobiet uczestniczył w zajęciach szkoły rodzenia. Jedynie 7% kobiet w ogóle nie szukało informacji na temat karmienia piersią. Wnioski. Najpopularniejszym źródłem wiedzy na temat karmienia piersią oraz najskuteczniejszym nauczycielem prawidłowej techniki karmienia piersią jest personel medyczny. Poziom wiedzy położnic na temat karmienia piersią zależy od wykształcenia, miejsca zamieszkania, uczestnictwa w zajęciach szkoły rodzenia, liczby posiadanych dzieci oraz doświadczenia z poprzednim dzieckiem/dziećmi, ale nie zależy od wieku. System poradnictwa laktacyjnego na oddziałach położniczych powinien być integralną częścią opieki poporodowej.