Problem przemocy w szkole w aglomeracji miejskiej w relacjach uczeń-nauczyciel-uczeń - Grzywna, Teresa; Waksmańska, Wioletta; Łukasik, Renata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Przemoc w szkole jest zjawiskiem coraz powszechniej obserwowanym. Nagminne stało się obrzucanie wyzwiskami, a tego rodzaju zachowania są zwykle tolerowane i nie postrzega się ich jako agresywnych. Celem pracy była próba analizy zjawiska przemocy w szkole ze szczególnym uwzględnieniem wzajemnych relacji uczniów wobec siebie oraz wpływu nauczycieli na agresję wśród uczniów. Analizę przeprowadzono na podstawie anonimowych kwestionariuszy ankiet, którymi objęto dzieci w wieku 10-18 lat. Na podstawie analizy stwierdzono, że przemoc w szkole w większym stopniu jest obserwowana w relacjach pomiędzy uczniami niż nauczycielami a uczniami. Uczniowie najczęściej wzajemnie się wyzywają, popychają, biją oraz stosują wobec siebie groźby. Każdy przejaw przemocy zgłoszony nauczycielowi wyzwala adekwatną reakcję z jego strony.