Rola pielęgniarki w edukacji chorych na cukrzycę - Kosicka, Bogumiła; Wrońska, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. We współczesnym leczeniu cukrzycy bardzo duży nacisk kładzie się na edukację chorych. Na tę edukację składa się zarówno wyposażenie w wiadomości o cukrzycy, jak i kształtowanie odpowiednich umiejętności. Ważną rolę odgrywa tutaj pielęgniarka, która - jak się wydaje - jest osobą szczególnie powołaną do prowadzenia tej działalności. Cel pracy. Celem niniejszej pracy było określenie roli pielęgniarki w edukacji pacjentów chorych na cukrzycę. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 chorych na cukrzycę - pacjentów Kliniki Endokrynologii i Poradni Endokrynologicznej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 4 w Lublinie oraz Oddziału Wewnętrznego Szpitala Wojskowego w Lublinie. W badaniach wykorzystano specjalnie skonstruowany do tego celu kwestionariusz ankiety, składający się z 34 pytań, z których 23 dotyczyły wiedzy o cukrzycy. Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki wskazują, że wiedza pacjentów chorych na cukrzycę jest na poziomie dobrym w grupie chorych edukowanych przez pielęgniarkę oraz zadowalającym w grupie chorych edukowanych przez inne osoby. Pielęgniarki zdecydowanie lepiej przekazują wiedzę o cukrzycy, nie ograniczając się jedynie do samej istoty choroby i leczenia, ale również obejmują szeroki zakres samoopielęgnacji w tej chorobie. Pielęgniarka pełni rolę głównego edukatora w zakresie wiedzy o cukrzycy.