Pielęgniarki regionu Wielkopolski - odznaczone Medalem im. Florence Nightingale - Janus, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
W niniejszym opracowaniu przypomniano sylwetki pielęgniarek odznaczonych najwyższym odznaczeniem pielęgniarskim - Medalem im. Florence Nightingale, których postawy zawodowe, etyczne, patriotyczne zasługują na szczególny szacunek i pamięć. Zasłużone pielęgniarki medalistki stanowią wzór niezwykłej odwagi, którą poznali przede wszystkim ci, którym bez wahania poświęciły lata swojej młodości podczas wojny i w czasie niepokojów społecznych. Z przedstawionych charakterystyk wynika, że wszystkie one są wzorem pielęgniarki, która wymagając od innych, była wymagająca wobec siebie. Życie i bliskość tak znakomitych ludzi obligują nas do rozważań nad postawą, zasadami etycznymi w naszym zawodzie i skłaniają do nieustannej pracy nad sobą.