Stefania Wołynka - patronka Zarządu Oddziału Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego w Poznaniu - Janus, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wzorzec osobowościowy pielęgniarki odzwierciedla spuściznę, która wskazuje należne miejsce w procesie kształtowania profesjonalnych postaw i zachowań pielęgniarek w przyszłości. Celem pracy jest pokazanie wzorca osobowego pielęgniarki w działalności i twórczości Stefanii Wołynki (1914-1984) i podkreślenie jego wiarygodności dla współczesnego pielęgniarstwa. Bohaterka niniejszego artykułu była pielęgniarką, nauczycielem pielęgniarstwa, kierownikiem szkolenia teoretycznego w szkole pielęgniarstwa. W swoich książkach zdefiniowała pielęgniarskie role i obszary działania, metody, techniki i organizację pracy pielęgniarskiej. Wskazywała na niezależność pielęgniarstwa jako profesji. Analizując biografię Stefanii Wołynki, jej pracę, trud i poświęcenie, można wymienić wiele wartościowych cech. Jedną ze znaczących była łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi i serdeczność w obcowaniu z nimi.