Przegląd metod leczenia chorób nerek - Skokowska, Beata; Dyk, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wzrost liczby pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek, zarówno w Polsce, jak i na świecie, wymaga dokładniejszego określenia czynników ryzyka, wczesnej identyfikacji i rozpoznania. Związane jest to głównie ze wzrostem zachorowań na cukrzycę typu 2 oraz miażdżycę. Wczesna identyfikacja pacjentów z chorobami nerek i podejmowanie skutecznych działań pozwalają u wielu chorych na zahamowanie postępu niewydolności nerek. Metody leczenia schyłkowej niewydolności nerek to dializoterapia, która jest podstawową metodą leczenia nerkozastępczego i należy niewątpliwie do największych osiągnięć XX wieku. Metodą z wyboru jest przeszczepienie nerki. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie najczęstszych przyczyn schyłkowej niewydolności nerek oraz metod jej leczenia.