Przyczyny utrudnionej realizacji edukacji zdrowotnej w szkole w opinii pielęgniarek środowiska nauczania i wychowania - Leńczuk-Gruba, Anna; Kobos, Ewa; Wrońska, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Edukacja zdrowotna to nieodłączny element świadczeń udzielanych przez pielęgniarkę środowiska nauczania i wychowania. W realizacji tego procesu pielęgniarka może napotykać wiele trudności. Określenie ich przyczyn pozwoli podjąć działania służące usprawnianiu procesu edukacji zdrowotnej. Cel pracy. Głównym celem pracy było określenie przyczyn utrudniających realizację edukacji zdrowotnej w pracy pielęgniarek środowiska nauczania i wychowania. Materiał i metody. Badaniu poddano 102 pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania. Do badań zastosowano kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Zdaniem pielęgniarek środowiska nauczania i wychowania, najistotniejszymi przyczynami utrudniającymi realizację edukacji zdrowotnej w szkole są: brak godzin lekcyjnych przeznaczonych na edukację, wiele zadań realizowanych przez pielęgniarki w szkole, ograniczony czas pobytu w placówce, utrudniona współpraca z rodzicami spowodowana głównie brakiem ich zaangażowania w edukację zdrowotną.