Trudne sytuacje w pracy pielęgniarek pediatrycznych i sposoby radzenia sobie z nimi - Perek, Mieczysława; Kózka, Maria; Twarduś, Krystyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Praca pielęgniarek pediatrycznych wiąże się z ciągłym narażeniem na występowanie sytuacji trudnych, co wynika z faktu, że są one odpowiedzialne za najwyższe wartości - zdrowie i życie dziecka. Cel pracy. Celem przeprowadzonych badań było poznanie trudnych sytuacji występujących w pracy pielęgniarek pediatrycznych oraz sposobów ich rozwiązywania. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 108 pielęgniarek pracujących na oddziałach pediatrycznych w województwie małopolskim. W badaniach wykorzystano ankietę, kwestionariusz Coping Inventory for Stressful Situations (CISS) - do badania reakcji na trudne sytuacje oraz Kwestionariusz Wsparcia Emocjonalnego (KWEP) otrzymywanego w związku z problemami, których źródłem jest praca. Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki wykazały, że w pracy pielęgniarek pediatrycznych istnieje wiele trudnych sytuacji. Wynikają one z istoty, organizacji i fizycznych warunków pracy oraz relacji interpersonalnych.