Zmęczenie kancerozależne u chorych hospitalizowanych z powodu raka płuca - Kruk, Agnieszka; Książek, Janina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Rak płuca jest najczęściej wykrywanym nowotworem na świecie. Jednym z wielu zgłaszanych dolegliwości w przebiegu choroby nowotworowej jest zmęczenie. Statystyki podają, że dotyczy ono 70% chorych. Z powodu niedostatecznej wiedzy na temat zmęczenia jest ono pomijane w procesie leczenia i pielęgnowania, co wpływa na jakość opieki i pogorszenie jakości życia pacjentów. Cel pracy. Celem pracy jest ocena zmęczenia u chorych z rakiem płuca w okresie okołooperacyjnym. Kryterium oceny stanowi pięć rodzajów zmęczenia: zmęczenie ogólne, zmęczenie fizyczne, zmniejszona aktywność, zredukowana motywacja oraz zmęczenie psychiczne. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w grupie obejmującej 100 pacjentów Kliniki Chirurgii Klatki Piersiowej Akademii Medycznej w Gdańsku, zakwalifikowanych do zabiegu operacyjnego z powodu raka płuca. W ocenie zmęczenia zastosowano metodę sondażu diagnostycznego opartą na kwestionariuszu MFI-20 oraz posłużono się metodami statystycznymi. Wyniki i wnioski. Wyniki wskazują na obecność zmęczenia w grupie badanych. Najsilniej odczuwanymi przez respondentów rodzajami zmęczenia było zmęczenie ogólne i zmęczenie fizyczne. Zauważono, że czas pobytu na oddziale wpływa na rozwój badanego objawu. Zabieg operacyjny powoduje dynamiczne zmiany w odczuwaniu zmęczenia i redukuje motywację do dalszego leczenia.