Analiza zjawiska przemocy w rodzinie na podstawie badania ankietowego przeprowadzonego wśród uczniów - Waksmańska, Wioletta; Grzywna, Teresa; Łukasik, Renata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Zjawisko przemocy w rodzinie jest jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Wielu rodziców nie wypełnia swoich funkcji wychowawczych, a poprzez stosowanie przemocy wobec dzieci przekazuje patologiczne wzorce zachowań. Cel pracy. Celem przeprowadzonych badań było stwierdzenie, jakie formy przemocy najczęściej stosują rodzice wobec swoich dzieci oraz który rodzic częściej stosuje tę przemoc. Materiał i metody. Analizę przeprowadzono na podstawie anonimowych kwestionariuszy. Badaniem objęto 60 dzieci w wieku 10-18 lat. Wyniki i wnioski. Na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono, że najczęstszymi aktami przemocy stosowanymi przez rodziców wobec swoich dzieci są szarpanie, bicie oraz wyzwiska. Dopuszczają się jej zarówno matki, jak i ojcowie. Dzieci w większości nie zgłaszają nikomu, że są ofiarami przemocy w rodzinie.