Opieka pielęgniarska u noworodków i niemowląt z koarktacją aorty w okresie przed- i pooperacyjnym - Skubiszewska, Agnieszka; Werner, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Koarktacja aorty to zwężenie aorty w obrębie anatomicznej cieśni poniżej odejścia lewej tętnicy obojczykowej. Typem niemowlęcym określa się zwężenie umiejscowione powyżej przewodu tętniczego, które nieleczone stanowi bezpośrednie zagrożenie życia dziecka. Cel pracy. Celem pracy było przeanalizowanie opieki pielęgniarskiej u noworodków i niemowląt w okresie okołooperacyjnym pod kątem podejmowanych działań i pojawiających się problemów pielęgnacyjnych. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 10 dzieci w wieku od 5 dni do 8 miesięcy, operowanych z powodu koarktacji aorty. Przeanalizowano historie chorób ze szczególnym uwzględnieniem kart pooperacyjnej opieki pielęgniarskiej. Wyniki i wnioski. Przed operacją u 8 dzieci stwierdzono brak tętna na tętnicach udowych, u 5 - nadciśnienie tętnicze, u 4 - obniżenie wartości saturacji krwi mierzonej przezskórnie, u 2 - skąpomocz, a 3 - wymagało wentylacji mechanicznej. U 5 noworodków w leczeniu stosowano prostaglandynę E1. W bezpośrednim okresie pooperacyjnym wszystkich pacjentów wentylowano mechanicznie. Po zabiegu u 8 pacjentów obserwowano diurezę godzinową poniżej 2,5 ml/kg/mc., u 6 - nadciśnienie tętnicze, a u 4 - obniżoną ciepłotę ciała. U dzieci z koarktacją aorty przed operacją i po jej wykonaniu należy monitorować parametry życiowe, ze szczególnym uwzględnieniem pomiarów ciśnienia tętniczego na kończynach górnych i dolnych. U noworodków i niemowląt z koarktacją aorty główne problemy pielęgnacyjne wiążą się z niewydolnością serca i nadciśnieniem tętniczym. We wczesnym okresie pooperacyjnym u dzieci obserwuje się obniżenie diurezy godzinowej, nadciśnienie tętnicze oraz niższą temperaturę ciała.