Autonomiczność zawodu pielęgniarskiego w świadomości pielęgniarek z uwzględnieniem pełnionych funkcji zawodowych - Glińska, Jolanta; Lewandowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Współczesne pielęgniarstwo rozszerza zakres kompetencji i samodzielności pielęgniarki, co oznacza odchodzenie od bierności na korzyść wielokierunkowej aktywności, dążenie do wykonywania działań autonomicznych skoncentrowanych na podmiocie opieki. Obecnie pielęgniarka odgrywa rolę terapeuty, informatora, koordynatora przez wykonywanie funkcji zawodowych. Ta istotna zmiana roli pielęgniarki pozwala coraz adekwatniej odpowiadać na potrzeby i oczekiwania podopiecznego. Cel pracy. Celem pracy było uzyskanie odpowiedzi na pytania: Jaki jest poziom wiedzy pielęgniarek na temat współczesnej roli pielęgniarki? Jakie funkcje zawodowe pełnią pielęgniarki i jakie czynniki występujące w miejscu pracy wpływają na realizację współczesnych zadań pielęgniarki? Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 114 pielęgniarek. Dane zbierano na podstawie ankiety własnej konstrukcji. Zmienne analizowano za pomocą testu istotności χ2 Pearsona. Wyniki i wnioski. Prezentowane badania sugerują, że zachodzą pewne ścisłe związki między realizacją funkcji zawodowych a postawą współpracowników. Uzyskane wyniki wskazują na niezadowalający poziom wiedzy pielęgniarek na temat ich współczesnej roli zawodowej.