Próba standaryzacji opieki pielęgniarskiej w przypadku owrzodzeń żylnych goleni - Trzaszczka, Magdalena; Gorzkowicz, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
W Polsce na wzór krajów zachodnioeuropejskich powstają placówki i instytucje tworzone przez grupy specjalistów, w których leczenie owrzodzeń kończyn dolnych odbywa się kompleksowo i jest poparte dogłębną wiedzą teoretyczną i praktyczną wszystkich członków zespołu terapeutycznego. Szczególną rolę przypisuje się w nich pielęgniarkom specjalistkom w dziedzinie pielęgniarstwa chirurgicznego, rodzinnego i zachowawczego, które posiadają zarówno odpowiednie umiejętności, jak i kwalifikacje w zakresie leczenia owrzodzeń żylnych. Jednym ze znaczących czynników wpływających na słaby rozwój tego typu postępowania specjalistycznego jest brak wytycznych dotyczących takiego leczenia. Owrzodzenia żylne stanowią duży problem społeczny szczególnie w grupie osób starszych i samotnych. Przyczyniają się do obniżenia jakości życia chorego, wpływając na zaburzenie równowagi funkcjonalnej. Skutkują narastającymi problemami natury psychicznej, społecznej, jak również zawodowej i kulturalnej. Rozpowszechnienie i waga problemu uzasadniają konieczność podejmowania prób w celu stworzenia standardu, który będzie dotyczyć opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z owrzodzeniami żylnymi goleni.