Ocena nakładu pracy pielęgniarek na oddziale intensywnej terapii na podstawie skali Nine equivalents of nursing manpower use score (NEMS) - Cudak, Edyta K.; Dyk, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Oddział intensywnej terapii stanowi odrębną jednostkę organizacyjną, gdzie celem nadrzędnym jest wspomaganie funkcji życiowych pacjenta w stanie zagrożenia życia. Optymalna liczba personelu pielęgniarskiego na oddziale intensywnej terapii powinna zabezpieczyć potrzeby pacjentów zarówno poddawanych interwencjom chirurgicznym, jaki i chorych leczonych zachowawczo. Cel. Celem badań była ocena nakładu pracy pielęgniarek na podstawie skali NEMS oraz porównanie go w grupie chorych poddanych zabiegowi operacyjnemu i niewymagających interwencji chirurgicznej. Materiał i metody. Grupę badaną stanowili wszyscy pacjenci przyjęci do klinicznego oddziału intensywnej terapii w okresie od lipca do sierpnia 2005 roku. W badaniach wykorzystano metodę obserwacji uczestniczącej, technikę analizy dokumentacji oraz standaryzowane skale: APACHE II i NEMS. Wyniki. Badaniem objęto grupę 80 chorych (17 pacjentów operowano, a 63 - nie operowano). Wiek chorych operowanych wynosił średnio 56,5 ± 14,2 roku, a u chorych leczonych zachowawczo - 57,5 ± 19,9 roku. Czas pobytu chorych chirurgicznych wynosił średnio 3,1 ± 2,9 dnia, natomiast w drugiej grupie chorych - 11,9 ± 18,4 dnia. Punktacja w skali NEMS w odniesieniu do pacjenta z grupy chorych leczonych chirurgicznie wynosiła 25,8 ± 7,3 na dyżurze dziennym oraz 25,7 ± 6,3 na dyżurze nocnym. Wśród chorych nieoperowanych zanotowano średnio punktację 26,8 ± 7,0 na dyżurze dziennym i 26,4 ± 6,9 na dyżurze nocnym. Liczba personelu pielęgniarskiego wynosiła średnio 6,3 ± 0,7 pielęgniarki na dyżurze dziennym oraz 6,2 ± 0,7 pielęgniarki na dyżurze nocnym, przy średniej liczbie chorych na dyżurach dziennym i nocnym: 9,5 ± 1,0 i 9,8 ± 0,9. Średnie obciążenie pracą personelu pielęgniarskiego na dyżurze dziennym wynosiło 43,9 ± 9,1 pkt, a na dyżurze nocnym - 42,5 ± 7,5 pkt. Wnioski. Nie stwierdzono istotnych różnic statystycznych w nakładzie pracy w grupie chorych chirurgicznych i leczonych zachowawczo. Nakład pracy pielęgniarek, wyrażony punktacją w skali NEMS, jest zbliżony do oszacowanego przez autora oryginalnego narzędzia. Obciążenie pracą zależy od stanu klinicznego chorego.