Postawy pielęgniarek i położnych wobec osób chorych i cierpiących w aspekcie obowiązujących norm prawnych i moralnych - Tałaj, Anna; Suchorzewska, Janina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Podstawą prawidłowych relacji międzyludzkich, szczególnie w środowisku szpitalnym, jest umiłowanie ludzi, życzliwość, empatia, delikatność i uczciwość. Posiadanie takich cech osobowości przez pracowników medycznych, a w szczególności przez pielęgniarki/położne, stanowi kanwę spotkań z chorym i cierpiącym. Pacjent jest ponad wszystko celem i źródłem kształtowania prawidłowych stosunków międzyludzkich w opiece medycznej. Przestrzeganie przez pielęgniarkę podstawowych zasad: szacunku dla osoby, sprawiedliwości i bezinteresowności, dobroczynności i niekrzywdzenia, odpowiedzialności i poufności wpływa na dobre relacje pielęgniarka-pacjent oraz zapewnia ład i dobro. Współczesne pielęgniarstwo wycofuje się z bycia "dla" i "za" pacjenta, wprowadzając zasadę "razem" z pacjentem. Postawa pielęgniarki/położnej akceptującej pacjenta jako współpartnera to właściwe informowanie, uczenie i pomaganie w sytuacjach bezradności. Cel pracy. Celem pracy było poznanie postaw, zachowań i opinii pielęgniarek/położnych wobec osób chorych i cierpiących w aspekcie obowiązujących norm prawnych i moralnych. Materiał i metody. W badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, wykorzystano technikę ankietową. Za materiał badawczy posłużyły opinie 100 osób: 50 pielęgniarek z oddziałów zabiegowych i 50 położnych. Wyniki i wnioski. Na postawy pielęgniarek i położnych wobec osób chorych i cierpiących nie wpływały poziom ich wykształcenia, staż pracy ani indywidualny wybór miejsca pracy. Istnieją różnice w opinii pielęgniarek i położnych na temat prawa pacjenta do podejmowania decyzji w zakresie jego istnienia.