Poziom wiedzy pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc na temat wpływu nikotynizmu na rozwój choroby. Wyniki wstępne - Malinowska-Lipień, Iwona; Starzec, Grażyna; Gabryś, Teresa; Brzostek, Tomasz; Kawalec, Ewa; Reczek, Agata; Gawor, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Wstęp. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (COPD, chronic obstructive pulmonary disease ) jest chorobą częstą. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią około 2 mln ludzi. Choroba ta może trwać kilkadziesiąt lat. Zaczyna się zwykle około 30. roku życia. Rozwojowi COPD sprzyjają głównie palenie tytoniu, bierne narażenie na dym tytoniowy, a także narażenie zawodowe na szkodliwe dymy, pyły i gazy, zanieczyszczenie powietrza, infekcje układu oddechowego w dzieciństwie oraz czynniki osobnicze, takie jak: niedobór antytrypsyny a-1 i zaburzenia rozwoju płuc w okresie życia płodowego. Cel. Celem pracy była ocena: - zakresu wiedzy chorych na COPD na temat szkodliwości palenia tytoniu i jego związku z rozwojem choroby; - podejmowania przez chorych walki z nałogiem. Materiał i metody. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety, który składał się z dwóch części i zawierał 37 pytań. Pierwsza część obejmowała pytania socjoekonomiczne, charakteryzujące badaną grupę pacjentów z COPD, natomiast druga - pytania dotyczące czasu trwania choroby, występowania indywidualnych czynników ryzyka, historii palenia tytoniu przez ankietowanych, źródeł i poziomu wiedzy badanych na temat COPD. Badaniem objęto grupę 30 pacjentów (4 kobiety, 26 mężczyzn) hospitalizowanych z powodu zaostrzenia COPD. Wyniki i wnioski. Tylko jeden ankietowany nigdy nie palił. Pozostali ankietowani (97%) byli osobami palącymi w okresie rozpoznania COPD. Obecnie blisko 3/4 badanych pacjentów z COPD przestało palić papierosy. Głównym czynnikiem, który skłonił do zerwania z nałogiem, było zdiagnozowanie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Mimo zaostrzeń choroby 23% ankietowanych nadal pali tytoń. Z analizy badań wynika, że prawie 2/3 respondentów wie, jakie znaczenie w rozwoju i przebiegu COPD ma palenie tytoniu. Przeważająca większość, bo 94% badanej populacji, ma świadomość uzależniającego działania nikotyny. Wszyscy pacjenci orientują się, jakie szkody powoduje palenie tytoniu w układzie oddechowym, krążenia i pokarmowym. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że większość respondentów dysponuje prawidłowymi informacjami o wpływie palenia tytoniu na rozwój i przebieg COPD. U większości palaczy rozpoznanie COPD łączyło się z zerwaniem z nałogiem palenia tytoniu. Jednak prawie co czwarty ankietowany palił pomimo rozpoznania COPD.