Indywidualizacja i kompleksowość pielęgnowania pacjentów z kontrapulsacją wewnątrzaortalną - Krymska, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Kontrapulsacja wewnątrzaortalna (IABP, intraaortic balloon pump ) jest najczęściej stosowaną metodą mechanicznego wspomagania serca. Jest wykorzystywana we współczesnej kardiologii i kardiochirurgii. Celem pracy jest ukazanie indywidualnego kompleksowego podejścia do pielęgnowania pacjentów z IABP na podstawie danych z indywidualnej dokumentacji medycznej dotyczącej 48 pacjentów kardiologicznych, u których zastosowano IABP. Badanie umożliwiło utworzenie zindywidualizowanego planu opieki pielęgniarskiej, uwzględniającego pacjenta jako całość biopsychospołeczną.