Rola pielęgniarstwa i znaczenie pielęgniarskich badań naukowych w Europie - Smith, Lorraine N. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Niniejsza praca stanowi część międzynarodowego sympozjum poświęconego zagadnieniom otyłości i w szczególny sposób odzwierciedla ostatnie zmiany, które zaszły na gruncie badań naukowych prowadzonych przez personel pielęgniarski w Europie. Charyzmatyczni liderzy ruchu pielęgniarskiego (pielęgniarstwa) w przeszłości stworzyli mocne fundamenty, na których można dalej budować. Pielęgniarstwo bardzo często postrzega się jako dyscyplinę pozbawioną silnych liderów, a także traktuje się ją jako dziedzinę nauki, która ma niewielki wkład w sprawie istotnych kierunków badań naukowych. Osoby zajmujące się problematyką badań naukowych dotyczących zagadnień pielęgniarstwa, wskazują na istnienie wielu problemów, które powodują utrudnienia w prowadzeniu badań naukowych. Problemy te są natury strukturalnej, jak również wiążą się ze sprawami dotyczącymi możliwości i potencjału badawczego. Jednak istnieją podstawy, aby sądzić, że badania naukowe na gruncie nauk pielęgniarskich rozwiną się w pełni i będą traktowane z odpowiednią powagą, jak przedstawiono to w tej pracy.