Model opieki pielęgniarskiej nad chorym poddanym angiografii tętnic wieńcowych - Reczek, Agata; Brzostek, Tomasz; Gabryś, Teresa; Malinowska-Lipień, Iwona; Kawalec, Ewa; Gawor, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2007)
Koronarografia umożliwia rozpoznawanie i ocenę lokalizacji zmian w tętnicach wieńcowych. Jest to zabieg inwazyjny, który wiąże się z ograniczonym ryzykiem wystąpienia dolegliwości i powikłań przede wszystkim w trakcie zabiegu, ale także po jego wykonaniu. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie modelu opieki pielęgniarskiej nad chorym poddanym angiografii tętnic wieńcowych.