Standard edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z zakresu medycyny podróży - Van Damme-Ostapowicz, Katarzyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Medycyna podróży jest to nowa gałąź medycyny powstała z potrzeby dostarczenia swoistej wiedzy osobom podróżującym oraz lekarzom i pielęgniarkom. Niewątpliwym zjawiskiem jest lawinowo rosnąca liczba osób podróżujących corocznie w skali globalnej, ogólnoświatowej. W ostatnich latach coraz częściej podróżują także dzieci, nawet te najmłodsze w wieku niemowlęcym. Koniecznym stało się więc dla pracowników ochrony zdrowia zwracanie większej uwagi na problemy dotyczące podróży i profesjonalne podejście do turysty/pacjenta, co pomoże zapobiec powstaniu wielu chorobom oraz groźnemu rozprzestrzenieniu się choroby w społeczeństwie, a nawet śmierci pacjenta. Cel pracy. Celem pracy było opracowanie standardu edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z zakresu medycyny podróży. Materiał i metody. Standard został opracowany zgodnie z zaleceniami Europejskiego Ruchu na Rzecz Zapewnienia Jakości — EuroQuan (The European Quality Assurance Network), według teorii Danabediana i oparty na założeniach „Koła Langa”. Wyniki. Opracowano standard, który uwzględnia edukację pacjentów z zakresu medycyny podróży. Wnioski. Należy jak najszybciej wprowadzić i upowszechnić w praktyce zdrowotnej prezentowany standard edukacji pielęgniarskiej. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 1–6