Akceptacja choroby jako predyktor zachowań zdrowotnych pacjentów chorych na astmę atopową - Filanowicz, Małgorzata; Cegła, Bernadeta; Szynkiewicz, Ewa; Dowbór-Dzwonka, Aneta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Jednym z predyktorów zachowań zdrowotnych, pozytywnie związanym z utrzymaniem lub powrotem do zdrowia jest poczucie akceptacji choroby. Jest to ogólne przekonanie człowieka, które najczęściej dotyczy możliwości podjęcia i przeprowadzenia działań prowadzących do osiągnięcia określonego rezultatu. Cel pracy. Celem badań statystycznych było określenie stopnia akceptacji choroby wśród pacjentów o różnym stopniu kontroli astmy atopowej. Ocenie poddano również wpływ akceptacji zmienionej pod wpływem choroby w zależności od wybranych parametrów socjodemograficznych, takich jak: płeć, wiek, stan cywilny, aktywność zawodowa, miejsce zamieszkania oraz wykształcenie. W tych przypadkach, gdzie było to możliwe zbadano także różnice między parametrami w ramach grupy o tym samym natężeniu ciężkości astmy. Materiał i metody. Ankiety rozprowadzono wśród 77 pacjentów obojga płci chorujących na astmę atopową zamieszkałych w województwie kujawsko-pomorskim. W zależności od stopnia kontroli astmy wszystkich pacjentów podzielono na trzy podgrupy: z astmą kontrolowaną (K), częściowo kontrolowaną (C) i niekontrolowaną (N). W badaniu wykorzystano również informacje socjodemograficzne oraz zastosowano skalę AIS. Wyniki. Na podstawie uzyskanych wyników nie wykryto istotnej różnicy między średnimi AIS w podgrupach o różnym stopniu kontroli astmy. Test dla dwóch frakcji nie wykrył istotnych różnic między płcią badanych, jednak odsetek kobiet mających łagodny przebieg choroby jest istotnie większy niż odsetek mężczyzn. Porównanie średnich wartości w dwóch skrajnych podgrupach pozwoliło ustalić, że średni wiek pacjentów w grupie z ciężkim przebiegiem astmy jest istotnie większy. Nie wykryto istotnej różnicy między odsetkami przypadków osób w zależności od stanu cywilnego. Wykryto, że odsetek pracujących w grupie z astmą umiarkowaną jest istotnie większy niż osób pracujących w grupie z astmą ciężką. Wykryto, że odsetek mieszkańców miast jest istotnie większy w grupie z astmą umiarkowaną niż w grupie z astmą łagodną. Nie wykryto związku między stopniem ciężkości astmy a wykształceniem (p = 0,38). Wnioski. 1. Stopień akceptacji choroby nie jest związany ze stopniem kontroli choroby. 2. Wraz z nasileniem ciężkości choroby maleje liczba kobiet chorych na astmę, natomiast odsetek mężczyzn odpowiednio rośnie. 3. Pacjenci z astmą niekontrolowaną stanowią najstarszą grupę wiekową. 4. Wykształcenie i stan cywilny nie wpływają na stopień kontroli astmy 5. Stopień kontroli astmy wpływa na aktywność zawodową pacjentów. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 13–20