Układ grupowy krwi AB0 a rodzaj schorzeń występujących u pacjentów leczonych na oddziale chirurgicznym - Walewska, Elżbieta; Kałamarz, Monika; Ścisło, Lucyna; Szczepanik, Antoni M.; Czupryna, Antoni (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Rozkład czterech typów grup krwi w układzie AB0 różni się w populacji na całym świecie. Wielu badaczy zastanawia się nad istnieniem związku pomiędzy grupami krwi a schorzeniami, osobowością, stylem życia, odżywianiem. W niektórych przypadkach udowodniono związki pomiędzy grupami krwi a chorobami, w innych dowody nie są jeszcze kompletne. Cel pracy. Określenie związku pomiędzy grupami krwi układu AB0 a schorzeniami pacjentów leczonych na oddziałach chirurgii. Materiał i metody. Badana grupa obejmowała 1144 chorych dorosłych hospitalizowanych w jednym z krakowskich szpitali na oddziałach chirurgii. Do przeprowadzenia badania posłużono się metodą sondażu diagnostycznego. Techniką badawczą była analiza dokumentacji medycznej — archiwalnej. Do opracowania wyników badań posłużono się analizą statystyczną przy użyciu programu Microsoft Excel 2007. Wyniki i wnioski. Wśród badanych chorych najczęściej występowała grupa krwi A — 41% wszystkich badanych. Najczęstszym schorzeniem na oddziałach chirurgii ogólnej wśród chorych była kamica żółciowa — 32% wszystkich chorych. Wykazano związek pomiędzy grupami krwi układu AB0 a schorzeniami w: kamicy żółciowej dla grupy krwi A (p = 0,046); w raku jelita grubego dla grupy krwi B (p = 0,013); w nowotworze trzustki dla grupy krwi B (p = 0,039). Największe ryzyko zachorowania na nowotwory mają osoby z grupą krwi B (p < 0,003), a iloraz szans wynosił 1,47. Natomiast najmniejsze ryzyko występuje u osób z grupą krwi 0. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 79–87