Położna w Zjednoczonej Europie - Iwanowicz-Palus, Grażyna; Bień, Agnieszka; Golonka, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Położna to osoba, która po formalnym włączeniu do programu kształcenia z zakresu położnictwa aprobowanym przez władze danego Państwa Członkowskiego Unii Europejskiej, z wynikiem pozytywnym ukończyła dany cykl nauki zawodu położnej i otrzymała odpowiednie kwalifikacje, uprawniające do zarejestrowania praktyki położniczej i/lub udzielające jej prawo do wykonywania zawodu. W ramach Unii Europejskiej kwestia dostępu do wykonywania zawodu położnej podlega harmonizacji w zakresie niezbędnym do swobodnego przepływu osób i usług w ramach wspólnego rynku na podstawie zapisów Traktatu Ustanawiającego Wspólnotę Europejską. Dla profesjonalistów system ten oznacza pełną swobodę przemieszczania się pomiędzy krajami członkowskimi, swobodę wykonywania zawodu lub podejmowania działalności. Problemy Pielęgniarstwa 2013; 21 (1): 117–122