Normy obsad pielęgniarskich w pielęgniarstwie psychiatrycznym - Cebulak, Marta; Ksykiewicz-Dorota, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Ocena zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską i wyznaczenie odpowiedniej liczby obsad pielęgniarskich jest istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa hospitalizowanym pacjentom. Planowanie i zapewnianie opieki zgodnie z rzeczywistym zapotrzebowaniem pacjentów ułatwiają metody planowania kadrowego Patient Classification System. Cel pracy. Celem pracy było określenie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską pacjentów oddziałów psychiatrycznych dla potrzeb wyznaczania norm obsad pielęgniarskich. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w latach 2008–2011 na oddziałach psychiatrycznych (ogólnych) w trzech szpitalach Polski południowo-wschodniej. Objęto nimi 1828 pacjentów i 44 pielęgniarki. Metodami badawczymi były: metody mierzenia czasu pracy, metoda klasyfikacji pacjentów oraz analiza dokumentacji, natomiast technikami: obserwacja ciągła (indywidualna fotografia dnia pracy), obserwacja migawkowa (Tippetta) oraz chronometraż czynności pielęgniarskich. Podczas badań wykorzystano wystandaryzowane narzędzia dla potrzeb obserwacji ciągłej, obserwacji migawkowej, chronometrażu oraz arkusz klasyfikacji chorych z kryteriami opieki, uprzednio poddany walidacji. Wyniki i wnioski. Na podstawie przyjętych kryteriów opieki klasyfikowano pacjentów do trzech kategorii opieki: minimalnej, umiarkowanej i wzmożonej. Za pomocą chronometrażu obliczono czas poszczególnych czynności, wykonywanych przez pielęgniarki, zaliczonych do pielęgnacji bezpośredniej świadczonej chorym w poszczególnych kategoriach opieki. Świadczony (rzeczywisty) czas opieki bezpośredniej, jaki przeznaczają pielęgniarki na oddziałach psychiatrycznych w poszczególnych kategoriach opieki wynosił: I kategoria — 29 min/dobę/chorego, II kategoria —69 min/dobę/chorego, III kategoria — 111 min/dobę/chorego. Standardowy (optymalny) czas opieki bezpośredniej dla pacjentów psychiatrycznych, jaki powinien być oferowany przez pielęgniarki w trzech kategoriach opieki to: w I kategorii — 41 min/dobę/chorego, w II kategorii — 96 min/dobę/chorego, w III kategorii — 233 min/dobę/chorego. W celu określenia czasu pośredniego przyjęto, że średni czas wykonywania tych czynności może wynosić 25–50% czasu pielęgnacji bezpośredniej. Porównanie aktualnych obsad pielęgniarskich na oddziałach psychiatrycznych do standardowych wykazało, że są one niewystarczające.