Analiza okoliczności pierwszorazowych zgłoszeń do poradni odwykowej - Grzywna, Teresa; Trembla, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Analizując okoliczności zgłoszenia się pacjentów do poradni odwykowej, w tym podawaną przez nich motywację podjęcia leczenia, autorzy pośrednio podjęli się analizy okoliczności, które poprzedzały tę decyzję, w tym osób, z którymi kontaktowali się chorzy, przed jej podjęciem. Cel pracy. Celem pracy było poznanie okoliczności, które zdecydowały o zgłoszeniu się osoby uzależnionej do poradni odwykowej. Autorzy analizowali rodzaj kryzysu, który poprzedzał decyzję zgłoszenia się do poradni oraz osoby, które pomogły choremu w jej podjęciu. Analizowano również dane demograficzne badanej grupy. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na przełomie lat 2011–2012. Analizie poddano 351 historii chorób pacjentów z problemem alkoholowym, którzy po raz pierwszy zgłosili się do Poradni. Rozważano zarówno dane demograficzne pacjentów, jak i charakter zgłoszenia się na leczenie. W przypadku zgłoszenia dobrowolnego, rozpatrzono motywację, którą kierowali się podejmujący leczenie oraz informacje dotyczące ich problemów zdrowotnych. Wyniki i wnioski. Wśród zgłaszających się na leczenie „dobrowolnie” niemal połowa grupy badanej podejmowała je w wyniku kryzysu spowodowanego nadużywaniem alkoholu, u podłoża którego były różnego rodzaju problemy życia rodzinnego, przy istotnym udziale osób bliskich w nakłanianiu do jego podjęcia. Zwraca uwagę liczna grupa mężczyzn, którzy zgłosili się na leczenie w wyniku procesu karnego. Uderza natomiast niewielki udział problemów zdrowotnych, które legły u podłoża decyzji pacjentów o podjęciu leczenia. Ponadto brak udziału lekarzy rodzinnych i sporadyczny udział specjalistów w rozpoznawaniu u swych pacjentów problemów alkoholowych. Dane demograficzne badanej grupy niewiele różnią się od danych sprzed 15. lat. Istotne różnice dotyczą wyższej liczby kobiet i osób starszych (≥ 55 lat).