Ocena satysfakcji z wyników leczenia wśród pacjentów po operacji usunięcia zaćmy z wszczepem soczewki wewnątrzgałkowej w prywatnej klinice okulistycznej - Kalinowski, Paweł; Bojakowska, Urszula (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Zaćma jest najczęściej spotykanym stanem patologicznym soczewki, prowadzącym do stopniowej utraty widzenia. Chorobę tę leczy się wyłącznie operacyjnie, a głównym celem zabiegu jest przywrócenie prawidłowej ostrości wzroku lub jej znaczna poprawa. Cel pracy. Celem pracy była ocena satysfakcji z wyników leczenia operacyjnego usunięcia zaćmy wśród pacjentów po zabiegu. Materiał i metody. Materiałem wykorzystanym do badań były odpowiedzi na pytania dotyczące stanu zdrowia, samopoczucia oraz aktywności pacjentów przed i po zabiegu usunięcia zaćmy. Pytania zawarto w ankietach wypełnionych przez 100 pacjentów. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. W badanej grupie prawie połowę stanowili pacjenci, którzy ocenili stan swojego zdrowia przed zabiegiem jako przeciętny, część oceniła go jako zły. Zdaniem 76% respondentów pogorszenie widzenia zmusiło ich do ograniczenia aktywności fizycznej, a u ponad połowy badanych również aktywności w życiu społecznym. Zabieg operacyjny usunięcia zaćmy umożliwił większości powrót do zamierzonej aktywności. U ponad połowy ankietowanych poprawie uległa aktywność w życiu społecznym. Poprawę obecnego stanu zdrowia w porównaniu z tym przed zabiegiem zdeklarowało 73% respondentów. Wnioski. W badanej grupie wynik leczenia operacyjnego usunięcia zaćmy był satysfakcjonujący. Zabieg usunięcia zaćmy wpłynął znacząco na poprawę stanu zdrowia pacjentów oraz poprawę ich aktywności fizycznej i społecznej.