Ocena satysfakcji z opieki pielęgniarskiej wśród pacjentów po operacji usunięcia zaćmy w prywatnej klinice okulistycznej - Kalinowski, Paweł; Bojakowska, Urszula (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Jednym z warunków koniecznych do uzyskania pozytywnych wyników leczenia, obok kompetencji i zaangażowania personelu, jest satysfakcja pacjenta, rozumiana jako subiektywna ocena oparta na indywidualnym doświadczeniu, wymaganiach i oczekiwaniach. Cel pracy. Celem pracy była ocena satysfakcji z opieki pielęgniarskiej wśród pacjentów po zabiegu operacyjnym usunięcia zaćmy. Materiał i metody. Materiał stanowi 100 anonimowych ankiet wypełnionych przez pacjentów (61 kobiet, 39 mężczyzn) po zabiegu operacyjnym usunięcia zaćmy. Pytania dotyczyły opieki pielęgniarskiej w czasie pobytu w Prywatnej Klinice Okulistycznej. Otrzymane wyniki przeanalizowano i opracowano metodami statystyki opisowej. Wyniki. Wyniki odnoszące się do opieki pielęgniarskiej wykazują wysoki poziom zadowolenia wśród pacjentów. W badanej grupie ponad 96% respondentów uważało, że pielęgniarki poświęciły im wystarczającą ilość czasu. Wszyscy pacjenci z badanej grupy wskazali, że pielęgniarki były zawsze w stosunku do nich życzliwe, cierpliwe i uprzejme. Podczas wykonywania czynności pielęgniarskich większość respondentów uważała, że zachowano wobec nich poczucie godności i intymności, tylko 3% miało odmienne zdanie. Znaczna grupa ankietowanych (90%) oceniła, że pielęgniarki sprawujące opiekę potrafiły udzielić wsparcia, wysłuchać i zmniejszyć lęk przed zabiegiem. Wnioski. Pacjenci w zdecydowanej większości byli zadowoleni z opieki pielęgniarskiej podczas pobytu w Klinice. Postawa personelu była ważnym elementem pozytywnie wpływającym na zadowolenie pacjentów.