Wpływ poziomu wykształcenia pielęgniarek na model podejmowania decyzji pielęgniarskich - Kosicka, Bogumiła; Ksykiewicz-Dorota, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Pielęgniarskie podejmowanie decyzji jest opisywane przez kilka zmiennych związanych z pielęgniarką i charakterem świadczonej przez nią opieki. Wiedza i wykształcenie zostały określone przez wielu badaczy jako istotne czynniki wpływające na proces podejmowania decyzji pielęgniarskich. Cel. Celem niniejszych badań było zbadanie zależności między stosowanym modelem podejmowania decyzji a poziomem wykształcenia pielęgniarek. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 1631 pielęgniarek odcinkowych pracujących w 45 szpitalach w województwach: lubelskim, mazowieckim i małopolskim. W badaniu modeli podejmowania decyzji stosowanych przez pielęgniarki odcinkowe zastosowano metodę sondażu diagnostycznego posługując się techniką ankietową. Narzędzie badawcze stanowił wystandaryzowany kwestionariusz ankiety opracowany przez Lauri i Salanterä z Uniwersytetu w Turku w Finlandii dla potrzeb oceny modeli decyzyjnych. Wyniki. Przeprowadzona analiza nie wykazała istotnych statystycznie zależności modelu podejmowania decyzji od poziomu wykształcenia badanych pielęgniarek (Ch2 = 4,934, P = 0,552). Nie stwierdzono również istotnych zależności między wykształceniem pielęgniarek a modelem podejmowania decyzji na etapie przetwarzania informacji, planowania i wprowadzania pielęgnowania oraz monitorowania i oceny. Na podstawie wykonanej analizy wariancji stwierdzono jedynie, że wykształcenie pielęgniarek wpływa istotnie (p = 0,028) różnicująco na model podejmowania decyzji na etapie zbierania informacji. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że nie istnieje zależność modelu podejmowania decyzji od poziomu wykształcenia pielęgniarek. Edukacja pielęgniarek, mimo że jest prowadzona na poziomie akademickim nie przygotowuje absolwentów do podejmowania decyzji.