Stereotypy i uprzedzenia wobec osób odmiennych kulturowo w świadomości studentów pielęgniarstwa - Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna; Barczyk, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
WSTĘP: W XXI wieku świat coraz częściej nazywany jest globalną wioską, a społeczeństwa określane są mianem „internetowych” bądź „cyfrowych”. Odległości przestały mieć takie znaczenie jak dawniej, toteż w życiu wirtualnym (w tzw. sieci), ale także w codziennym i zawodowym częściej spotykamy osoby innej rasy czy wyznania. Z tego względu we współczesnym świecie niezbędna wydaje się umiejętność egzystowania w wielokulturowości. Nie jest to zadanie łatwe, tym bardziej że w polskiej kulturze i mentalności głęboko zakorzenione są stereotypy i uprzedzenia. CEL PRACY: Celem pracy było poznanie opinii i wiedzy studentów pielęgniarstwa na temat stereotypów, uprzedzeń i dyskryminacji wobec osób odmiennych kulturowo. MATERIAŁ I METODY: Badania przeprowadzono w grupie 100 studentów pielęgniarstwa. Wykorzystano kwestionariusz ankiety i test wiadomości własnego autorstwa. Do analizy statystycznej użyto programu Statistica 9.0, testu U Manna-Whitneya oraz korelacji chi-kwadrat Pearsona. WYNIKI: Poziom wiedzy na temat stereotypizacji oraz mniejszości narodowych i etnicznych okazał się bardzo niski, nie był zależny od miejsca zamieszkania badanych czy też częstotliwości ich wyjazdów zagranicznych. Zdecydowana większość studentów miała kontakt ze stereotypami i uprzedzeniami. W opinii studentów dyskryminacji można zapobiegać poprzez zdobywanie informacji na temat innych kultur. WNIOSKI: Studenci pielęgniarstwa w życiu zawodowym będą musieli korzystać z wielu kompetencji kulturowych, dlatego też należy uczyć przyszłych pracowników służby zdrowia jak zrozumieć odmienność kulturową i jak przeciwdziałać dyskryminacji. We współczesnym świecie nie tylko wrażliwość i empatia wydają się być niezbędne w pracy pielęgniarki, ale także wrażliwość kulturowa.