Jakość życia osób z cukrzycą typu 2 leczonych w szpitalu uzdrowiskowym - Majda, Anna; Walas, Karolina; Morawa, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Na ocenę jakości życia osób chorych na cukrzycę typu 2 wpływa wiele czynników, między innymi: wiek, płeć, przebieg choroby, pełnienie funkcji społecznych, potencjał sił adaptacyjnych i radzenie sobie z chorobą. Wszystkie działania i interwencje medyczne mają na celu poprawę jakości życia pacjentów. Dużą rolę w tym zakresie może odegrać lecznictwo uzdrowiskowe. Cel. Celem pracy była próba oceny jakości życia osób z cukrzycą typu 2 leczonych w szpitalu uzdrowiskowym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Szpitalu Uzdrowiskowym „Stary Dom Zdrojowy” w Krynicy Zdroju wśród 101 chorych na cukrzycę typu 2. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego i technikę ankiety. Posłużono się kwestionariuszem ankiety własnej konstrukcji oraz wystandaryzowanym Kwestionariuszem Oceny Jakości Życia WHOQOL-BREF. Wyniki. Jakość życia ankietowanych po leczeniu uzdrowiskowym była na poziomie przeciętnym. Pomiędzy wszystkimi badanymi dziedzinami jakości życia istniały dodatnie korelacje. Im wyższa była percepcja zdrowia i życia, tym wyższa była jakość życia badanych osób. Osoby aktywne zawodowo i żyjące w związku małżeńskim lub będące w stanie wolnym odczuwały wyższą jakość życia. Wraz z wiekiem jakość życia badanych była coraz niższa. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym wpłynął na poprawę ogólnego stanu zdrowia oraz samopoczucia chorych na cukrzycę typu 2. U dużego odsetka badanych doszło do obniżenia masy ciała i poziomu glukozy we krwi oraz podniesienia wiedzy w zakresie cukrzycy typu 2. Badane osoby w większości były zadowolone z poziomu świadczonych usług medycznych. Wnioski. W celu poprawy jakości życia chorych na cukrzycę typu 2 należy wdrożyć działania systemowe, na przykład zwiększyć nakłady finansowe dla Szpitali Uzdrowiskowych o profilu diabetologicznym, zwiększyć liczbę skierowań z NFZ dla chorych na cukrzycę typu 2.