Uwarunkowania porodu drogami natury po przebytym cięciu cesarskim - Strzerzyńska, Joanna; Sztyber, Beata; Bączek, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. W ostatnich latach obserwuje się wzrost odsetka operacyjnego ukończenia ciąży przez cięcie cesarskie. Poród drogami natury po przebytym cięciu cesarskim daje kobietom możliwość urodzenia dziecka naturalnie. Cel pracy. Celem pracy było przedstawienie i ocena praktyki w postępowaniu z rodzącą po przebytym cięciu cesarskim oraz ocena uwarunkowań okołoporodowych wpływających na sposób ukończenia ciąży po przebytym wcześniej cięciu cesarskim. Materiał i metody. Badaniem objęto 141 pacjentek, które rodziły w jednym z warszawskich szpitali. Dane pozyskano za pomocą kwestionariusza zbierania danych z dokumentacji medycznej. Wyniki. U badanych po przebytym cięciu cesarskim w wywiadzie ponownie zakończono poród operacyjnie u 61,7%, a drogą pochwową u 38,3% kobiet. W 13% przypadków zaszła potrzeba zastosowania próżniociągu położniczego z powodu zagrażającej zamartwicy wewnątrzmacicznej. Z innych zabiegów wykonano u 16 kobiet instrumentalną kontrolę jamy macicy oraz jednorazowe ręczne wydobycie łożyska i zabieg Credego. W jednym przypadku stwierdzono rozejście się blizny po poprzednim cięciu cesarskim. W 73,6% cięcie cesarskie wykonano ze wskazań planowych, w 17,2% ze wskazań naglących oraz w 9,2% ze wskazań nagłych. Wnioski. Próba porodu pochwowego częściej kończy się powodzeniem u kobiet, które wcześniej przebyły oprócz cięcia cesarskiego poród drogami natury. Decyzja o dokonaniu próby porodu drogami natury zależy od indywidualnej oceny ryzyka i korzyści dla pacjentki.