Czynniki generujące poziom lęku w okresie okołooperacyjnym u pacjentek zakwalifikowanych do operacji w obrębie gruczołu tarczowego - Śniecikowska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Stres związany z zabiegiem chirurgicznym stanowi poważne obciążenie psychiczne, wywierając istotny wpływ na proces leczenia i okres rekonwalescencji. Poznanie obaw związanych z zabiegiem umożliwia skuteczne oddziaływanie psychologiczne, pozwalające na sprawny przebieg leczenia i minimalizację negatywnych skutków interwencji chirurgicznej. Cel pracy. Analiza obaw odczuwanych przez pacjentki oczekujące na zabieg operacyjny dotyczący gruczołu tarczowego oraz ocena niektórych czynników mających wpływ na poziom lęku okołooperacyjnego. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 pacjentek poddanych operacji gruczołu tarczowego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji, posiadający skalę liczbową 0–10 do samooceny poziomu lęku okołooperacyjnego. Wyniki. Średni wiek badanych wynosił 47 lat. Większość pacjentek (95%) wymieniało wiele obaw związanych z perspektywą zabiegu operacyjnego, najczęściej lęk przed niepowodzeniem leczenia i wynikiem badania histopatologicznego (58%) oraz strach przed znieczuleniem (52%). Poziom lęku przedoperacyjnego był najwyższy w grupie kobiet najmłodszych (~8,33) oraz u pacjentek, które posiadały nieprzyjemne doświadczenia związane z wcześniej przebytym zabiegiem operacyjnym (~7,32) i u tych, które nie przebyły wcześniej żadnej operacji (~7,34). Największy wpływ na zmniejszenie lęku okołooperacyjnego miały pielęgniarki (54%). Wnioski. Pacjentkom oczekującym na operację tarczycy towarzyszył lęk przed niepowodzeniem leczenia, wynikiem badania histopatologicznego oraz strach przed znieczuleniem do operacji. Na wysoki poziom lęku przedoperacyjnego wpływa wiek pacjentki, nieprzyjemne doświadczenia związane z przebytym wcześniej zabiegiem lub obecna operacja, jako pierwsze tego typu doświadczenie. Poziom lęku okołooperacyjnego jest nieznacznie wyższy wśród pacjentek obawiających się wyniku badania histopatologicznego. Udział pielęgniarki w łagodzeniu lęku okołooperacyjnego jest znaczący.