Opiekun medyczny nowym elementem zespołu terapeutycznego w opiece nad przewlekle chorymi i starszymi pacjentami - Werachowska, Lidia; Damps-Konstańska, Iwona; Janowicz, Anna; Krakowiak, Piotr (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Starzenie się społeczeństwa, wzrost liczby osób przewlekle chorych i starszych wymagających opieki stanowią wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia i pomocy społecznej w całej Unii Europejskiej. Dzięki działaniom Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Edukacji Narodowej nowy zawód opiekun medyczny został wprowadzony do klasyfikacji szkolnictwa zawodowego. Cel pracy. Celem niniejszej pracy było określenie motywacji do podjęcia kształcenia w zawodzie opiekuna medycznego, określenie jakie trudności postrzegają uczniowie w kształceniu oraz jakie obawy i oczekiwania wiążą się z przyszłą pracą oraz z zespołowym sprawowaniem opieki nad chorymi w instytucjach i opiece domowej. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych w Chojnicach, wśród 90 słuchaczy kierunku „Opiekun Medyczny” rocznika 2009–2011 bezpośrednio po zakończeniu kształcenia. Użyto anonimowego kwestionariusza własnego autorstwa. Wyniki. W badanej grupie 0,63 jako powód podjęcia kształcenia na kierunku opiekun medyczny wskazało odpowiedź: „chcę pracować jako opiekun medyczny, ponieważ jest to zawód, w którym mogę się realizować jako osoba pomagająca drugiemu człowiekowi”. Odpowiedź: „wiążę nadzieję z zawodem opiekuna medycznego” wskazało 0,47 badanych, a 0,03 badanych było pracownikami służby zdrowia pragnącymi zmienić swoje dotychczasowe stanowisko pracy. Wnioski. Praca w zawodzie, w którym pomoc osobom chorym, opieka nad nimi wymaga nie tylko przyswojenia wiedzy, wprowadzania do codziennej praktyki etycznej i pełnej empatii postawy, jest trudnym zadaniem. Należy podkreślić, że 0,95 badanych osób kształcących się w zawodzie opiekuna medycznego deklarowało, że ,,czuje zadowolenie i satysfakcję z niesienia pomocy drugiemu człowiekowi”. W ocenie autorów jest to istotny motyw, aby zarówno rozpocząć kształcenie w zawodzie opiekuna medycznego, jak i podjąć pracę w tym zawodzie.