Kulturowo-wyznaniowe uwarunkowania opieki pielęgniarskiej nad pacjentem pochodzenia indyjskiego - Musiał, Zofia; Kłapa, Zofia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Wielokulturowość stanowi wyzwanie dla współczesnego świata, w tym również dla pielęgniarstwa, wymagając od osób opiekujących się chorymi, zwrócenia uwagi nie tylko na potrzeby biologiczne i zdrowotne pacjentów, ale również na ich odmienność etniczną. Cel pracy. Celem pracy była analiza uwarunkowań opieki pielęgniarskiej nad pacjentem pochodzenia indyjskiego w kontekście etnicznym, kulturowym i wyznaniowym. Wnioski. Pielęgniarka sprawująca opiekę nad pacjentem pochodzenia indyjskiego oprócz wiedzy medycznej powinna posiadać wiedzę dotyczącą kręgu kulturowego z którego wywodzi się pacjent. Dzięki posiadanej wiedzy pielęgniarka może zyskać sympatię pacjenta, nawiązać z nim dobry kontakt, co nie tylko ułatwia opiekę, ale również zapewnia choremu poczucie bezpieczeństwa. Ponadto przestrzeganie hinduskich zasad, a także znajomość i poszanowanie religii i tradycji jest niezbędne dla okazania życzliwości i szacunku przedstawicielowi innej kultury, co jest niezwykle ważne we wszelkich kontaktach międzykulturowych.