Standard opieki okołooperacyjnej nad pacjentką leczoną z powodu nowotworu jajnika - Pieniążek, Natalia; Ługowska, Joanna; Pilewska-Kozak, Anna B.; Stadnicka, Grażyna; Łepecka-Klusek, Celina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Stworzenie aktualnych krajowych norm postępowania pielęgnacyjno-opiekuńczego w dziedzinie ginekologii onkologicznej jest koniecznością chwili. Coraz wyższa jakość opieki w medycynie, łącząca się w nierozerwalny sposób z podnoszeniem jakości opieki pielęgniarskiej, wymusza istnienie potrzeby systematyzowania, aktualizacji i określenia standardów w codziennej praktyce położniczej. Celem pracy było przedstawienie projektu standardu opieki nad pacjentką leczoną z powodu nowotworu jajnika opartego na przeglądzie piśmiennictwa i doświadczeniu praktycznym. W wyniku realizacji działań zgodnie z niniejszym standardem pacjentka chora na raka jajnika ma mieć zapewnioną profesjonalną, okołooperacyjną opiekę pielęgniarską. Proces pielęgnowania uwzględnia rzeczywiste, indywidualne problemy pielęgnacyjne. Położna zapewnia opiekę adekwatną do stanu fizycznego i psychicznego chorej. Zwiększa także motywację kobiety do przestrzegania zaleceń lekarskich związanych z koniecznością dalszego leczenia i wykonywania badań kontrolnych.