Jakość życia zależna od zdrowia (HRQOL) u chorych na cukrzycę — metody pomiaruted Quality of Life) u chorych na cukrzycę – metody pomiaru. - Uchmanowicz, Izabella (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Cukrzyca jako choroba przewlekła wpływa na wszystkie obszary życia człowieka, prowadząc do różnorodnych zaburzeń w sferze somatycznej, psychicznej a także aktywności społecznej, obniżając tym samym jakość życia. W pracy przedstawiono definicje jakości życia zależnej od zdrowia oraz omówiono standaryzowane narzędzia badawcze jakości życia dla chorych na cukrzycę.