Satysfakcja z opieki i poczucie bezpieczeństwa pacjentek podczas porodu i połogu - Stadnicka, Grażyna; Górska, Beata; Iwanowicz-Palus, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Satysfakcja i poczucie bezpieczeństwa pacjentek oddziałów położniczych jest zdeterminowana między innymi przez działania podejmowane przez położną. Cel. Celem pracy była próba oceny satysfakcji pacjentek oddziałów położniczych z opieki świadczonej przez położne. Materiał i metody. Badania przeprowadzono za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety wśród 150 pacjentek przebywających na oddziałach położniczych SPSK nr 4 i SPSW w Lublinie oraz SPZOZ w Biłgoraju. W analizie statystycznej posłużono się testem chi2. Wyniki. Około trzy czwarte badanych kobiet (73,3%) miało możliwość wyboru szpitala, w którym odbywał się ich poród. Możliwość ta w stopniu istotnie statystycznym (p < 0,05) miała wpływ na poczucie bezpieczeństwa ankietowanych przebywających na trakcie porodowym i na oddziale położniczym. Istotne znaczenie dla respondentek miało również wsparcie okazywane przez położną podczas porodu. Ankietowane oceniały w skali 1–5 czynniki wpływające na satysfakcję z opieki położniczej na trakcie porodowym. Uzyskanie pomocy od położnej w sytuacji trudnej (ból odczuwany podczas skurczu, lęk przed nieznanym) trzy czwarte (72,7%) badanych kobiet oceniało najwyżej. Ponad połowa spośród badanych (64,0%) za bardzo ważnie uznała życzliwość personelu oraz (56,0%) podmiotowe traktowanie rodzącej. Wnioski. Możliwość wyboru miejsca porodu wydaje się mieć znaczenie na odczuwane przez pacjentkę poczucie bezpieczeństwa podczas hospitalizacji. Istotne znaczenie dla kobiet rodzących ma wsparcie okazywane przez położne podczas pobytu na trakcie porodowym/na oddziale położniczym.