Zachowania zdrowotne studentów pochodzenia wietnamskiego studiujących w Polsce - Zalewska-Puchała, Joanna; Majda, Anna; Antończyk, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. Życie w świecie zglobalizowanym, w którym masowo przenikają się kultury ludności z całego świata, wymaga od nas także w życiu zawodowym uwzględniania trudności mogących wystąpić we wzajemnej akceptacji zróżnicowanych kulturowo zachowań, w tym także zdrowotnych. Należy liczyć się z odmiennym pojmowaniem zdrowia i choroby oraz różnic w przeżywaniu choroby i reakcjach na zastosowaną terapię. Jedną z grup imigranckich licznie reprezentowaną w Polsce są Wietnamczycy, należy się więc spodziewać, że będą korzystać z usług placówek ochrony zdrowia. Opracowywanie standardów opieki zgodnej kulturowo należy rozpocząć od poznania zachowań zdrowotnych przedstawicieli różnych kręgów kulturowych. Cel. Celem pracy było poznanie zachowań zdrowotnych Wietnamczyków studiujących w Polsce. Materiał i metody. Badania wykonano metodą sondażu diagnostycznego, z narzędziami badawczymi w postaci autorskiego kwestionariusza ankiety dotyczącego zachowań zdrowotnych i Skali Poczucia Własnej Skuteczności (R. Schwarzer, M. Jerusalem). W badaniu wzięło udział 30 studentów i absolwentów pochodzenia wietnamskiego studiujących w krakowskich uczelniach wyższych. Wyniki. Ankietowani studenci swój wolny czas lubią spędzać aktywnie, a ich dieta jest w znacznym stopniu oparta na ryżu, drobiu, warzywach i owocach. W większości systematycznie poddają się kontrolnym badaniom lekarskim. W zakresie zachowań ryzykownych stwierdzono: palenie tytoniu, picie alkoholu, uprawianie przygodnych kontaktów seksualnych. Badaną grupę charakteryzuje wysoki poziom poczucia własnej skuteczności, która jednak nie wpływa istotnie na ich zachowania zdrowotne. Wnioski. Przeprowadzone badania wskazują na przewagę deklarowanych zachowań prozdrowotnych nad ryzykownymi w badanej grupie Wietnamczyków studiujących w Polsce.