Wybrane aspekty opieki pielęgniarskiej nad ciężarną zakażoną wirusem HIV - Filanowicz, Małgorzata; Szynkiewicz, Ewa; Cegła, Bernadeta; Dowbór-Dzwonka, Aneta; Klafta, Małgorzata; Gierszewska, Małgorzata; Pankiewicz, Piotr (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Na przestrzeni kilkudziesięciu lat ciągłe prace badawcze i obserwacje umożliwiły bardzo dobre poznanie wirusa, jego epidemiologii, patogenezy oraz leczenia. Obecnie zakażenie HIV uważa się za chorobę przewlekłą, której przebieg można znacznie spowolnić poprzez podawanie odpowiednich leków. Aby terapia była skuteczna, konieczna jest współpraca pomiędzy personelem medycznym a pacjentem. Zakażenie wirusem HIV, w przeciwieństwie do wielu innych infekcji, jest nie tylko problemem medycznym, ale w dużej mierze również psychospołecznym. Ciągły wzrost liczby kobiet żyjących z HIV/AIDS oznacza więcej zakażonych ciężarnych, a tym samym wzrost ryzyka zakażeń wertykalnych. W tym samym czasie, gdy wiedza na temat HIV ciągle wzrasta, zmienia się standard opieki nad osobami żyjącymi z HIV, również nad kobietami w ciąży i ich potomstwem. Celem pracy była próba przybliżenia znaczenia opieki położniczej nad pacjentką ciężarną zakażoną wirusem HIV. W opiece nad chorą ciężarną należy upatrywać szansy w skutecznej terapii. Leczenie antyretrowirusowe chroni zakażonych przed chorobami oportunistycznymi i przedłuża życie, niekiedy umożliwia prowadzenie podobnego trybu życia do tego sprzed okresu choroby. Ciągła edukacja i odpowiednia, kompleksowa opieka nad osobami HIV-dodatnimi ma za zadanie zapewnić im dobrą jakość życia. Pomocną w osiąganiu optymalnego stanu zdrowia i zapobieganiu chorobom powinna być osoba położnej. Stawianie prawidłowej diagnozy i tworzenie procesu pielęgnowania jest priorytetem w tym zawodzie.