Zakażenie wirusem AH1N1 w położnictwie. - Piekut, Krystyna; Foremska, Daria; Kulesza-Brończyk, Bożena; Chlewicka, Julita; Terlikowski, Sławomir (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Grypa to wirusowa choroba zakaźna układu oddechowego. Wywołana wirusem AH1N1v ma ostrzejszy i bardziej gwałtowny przebieg od grypy sezonowej. Objawy zakażenia przypominają objawy grypy sezonowej jednak szybko rozwijają się ciężkie powikłania, takie jak zapalenie płuc, ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), wstrząs septyczny. Gwałtowny wzrost liczby zachorowań w 2009 roku sprawił, że ogłoszono pandemię wywołaną wirusem AH1N1v. Odnotowano przypadki zakażenia wśród kobiet ciężarnych, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania podobnie jak dzieci i osoby starsze. Infekcja wirusem AH1N1 u kobiety ciężarnej zasługuje na szczególną uwagę ze względu na fakt zagrożenia życia i zdrowia nie tylko matki, ale również płodu poprzez wzrost ryzyka poronienia i porodu przedwczesnego. Podstawą profilaktyki jest szczepienie ochronne szczepionką inaktywowaną monowalentną. Zalecane jest ono również kobietom ciężarnym. Celem pracy była prezentacja specyfiki postępowania profilaktycznego i leczniczo-pielęgnacyjnego wobec kobiety ciężarnej zakażonej wirusem grypy AH1N1.