Determinanty jakości życia chorych na astmę oskrzelową - Uchmanowicz, Izabella; Jankowska-Polanska, Beata; Bronowicka, Anna; Rosińczuk, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2013)
Wstęp. W ostatnich latach obserwuje się niepokojący wzrost liczby zachorowań na astmę oskrzelową. Problemy, jakie napotyka na swojej drodze chory na astmę, dotyczą różnych obszarów funkcjonowania, takich jak: sfera fizyczna, psychiczna oraz społeczna. Choroba jest sporym utrudnieniem w pełnieniu większości funkcji społecznych. Często stanowi przeszkodę w realizacji planów osobistych i zawodowych. Zatem ocena jakości życia stanowi cenne uzupełnienie informacji o tym, w jakim stopniu astma wpływa na funkcjonowanie tej grupy chorych. Cel. Celem pracy było zbadanie determinantów wpływających na jakość życia pacjentów z astmą oskrzelową. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 101 pacjentów z rozpoznaną i leczoną astmą oskrzelową (56 kobiet i 45 mężczyzn). Wszyscy pacjenci w okresie badania ankietowego byli objęci opieką Specjalistycznej Poradni Alergologicznej dla Dorosłych we Wrocławiu. Do badania użyto standaryzowanych kwestionariuszy: do oceny jakości życia (QoL) — kwestionariusz SF-36, do oceny stopnia kontroli astmy — test kontroli astmy (ACT). Wyniki. Zaobserwowano różnice w ocenie jakości życia wśród kobiet i mężczyzn. Kobiety chore na astmę znacznie gorzej funkcjonują w życiu codziennym niż mężczyźni, częściej odczuwają lek, ból, przygnębienie. Istotny wpływ na samoocenę jakości życia zaobserwowano również pod względem wieku i wykształcenia. Stan cywilny, w ujęciu czynnikowym, miał istotny statystycznie wpływ jedynie w domenie MH (zdrowie psychiczne) kwestionariusza SF-36 (p = 0,020). Bez wątpienia najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość życia jest stopień kontroli astmy. Wnioski. 1. Na jakość życia pacjentów chorych na astmę oskrzelową istotny wpływ ma wiek, płeć oraz wykształcenie. 2. Stopień kontroli choroby koreluje z samooceną jakości życia. Chorzy, którzy mają lepszą kontrolę astmy osiągają lepsze wyniki jakości życia.